V Príkrej sa nikdy nežilo ľahko. V časoch, keď do obce chodil “pojazdný obchod” maximálne 2x za týždeň si každý obyvateľ musel veľmi dobre rozmyslieť, aké potraviny potrebuje, čo mu má pojazdná predajňa o pár dní priviesť. Ak sa totiž stalo, že niektorá potravina v kuchyni chýbala, najbližší obchod bol v Krajnej Poľane – niekoľko kilometrov ďaleko.

Jednou zo základných potravín, ktorú by správna gazdiná či už v New Yorku alebo v Príkrej mala mať vždy v kuchyni je múka. Ak sa k nej pridá kyslé mlieko, soľ a maslo, zázrak je na svete.  Posúch, lokša, placka alebo aj Pizza ala Príkra je jednoduché jedlo, ktoré vie zasýtiť a suroviny naň sa vždy nájdu, aj keď je pojazdný či kamenný obchod ďaleko.

Recept je písaný tzv. odhadometriou – teda presné množstvá odhadujeme, resp. skúsenosťami a ochutnávaním upresňujeme.

  • pol kila polohrubej múky, ( to je 500g) recept je tak univerzálny, že pokojne môžete použiť aj hladkú múku. Tiež 500g.
  • čajová lyžička soli
  • kyslé mlieko – cca 500ml – teda pol litra ( kefír, neochutné acidko a pod. môžete použiť tiež)
  • ak chcete aby lokše.. teda vlastne pizza “narástla” , môžete do cesta pridať čajovú lyžičku sódy bikarbóny

Do misky nasypte múku, pridajte soľ a pomaly prilievajte kyslé mlieko. Miešajte. Po chvíli vlejte znova trochu mlieka a znovu miešajte… takto vypracujte cesto.

Teraz je čas na kávu. Urobte si kávu a pokračujeme.

Z cesta odtrhnite alebo odrežte malú časť, ktorú vyvaľkajte zhruba do 1cm hrubej menšej “palacinky”.  To, akú veľkú časť  cesta máte odtrhnúť, zistíte hneď pri prvej lokši 🙂 Takto pripravenú pizzu potom nasucho upečte na peci, ak práve nemáte rozpálenú Prikriansku pec, tak poslúži aj kovová platnička na sporák alebo dobrá panvica.  Pečte z oboch strán do zlatohneda, ak to máte radi, vôbec nevadí ak bude pizza pripečené o trošku viac.

Podávajte ešte teplé, potreté domácim maslom a posypané soľou.

Túto pizzu ala Príkra alebo “lokši na kvasnym moloku” si môžete prispôsobiť podľa seba, pridať miesto masla napr. džem, alebo bylinky, prípadne nejakú dobrotu primiešať priamo do cesta… no to už ale nebudú originál Prikrianské lokše. Zostaňme teda pri klasike – teplé lokše s maslom a soľou.
Dobrú chuť.