Obec PRÍKRA (11 obyvateľov)

Pizza ala Príkra a káva k tomu (Lokše na kyslom mlieku)

V Príkrej sa nikdy nežilo ľahko. V časoch, keď do obce chodil „pojazdný obchod“ maximálne 2x za týždeň si každý obyvateľ musel veľmi dobre rozmyslieť, aké potraviny potrebuje, čo mu má pojazdná predajňa o pár dní priviesť. Ak sa totiž stalo, že niektorá potravina v kuchyni chýbala, najbližší obchod bol v Krajnej Poľane – niekoľko kilometrov ďaleko.

Jednou zo základných potravín, ktorú by správna gazdiná či už v New Yorku alebo v Príkrej mala mať vždy v kuchyni je múka. Ak sa k nej pridá kyslé mlieko, soľ a maslo, zázrak je na svete.  Posúch, lokša, placka alebo aj Pizza ala Príkra je jednoduché jedlo, ktoré vie zasýtiť a suroviny naň sa vždy nájdu, aj keď je pojazdný či kamenný obchod ďaleko.

Recept je písaný tzv. odhadometriou – teda presné množstvá odhadujeme, resp. skúsenosťami a ochutnávaním upresňujeme.

Do misky nasypte múku, pridajte soľ a pomaly prilievajte kyslé mlieko. Miešajte. Tiež pomaly, bo tento svet je už aj tak dosť rýchly a niet sa kam ponáhľať.
Po chvíli vlejte znova trochu mlieka a znovu miešajte. Postup opakujte, až kým nespotrebujete celý pol liter moloka.
Už máte cesto ? Super!

Teraz je čas na kávu, cesto by malo pár minút (5-10 min) odpočívať pri izbovej teplote. Urobte si teda zatiaľ kávu a pokračujeme.

Z cesta odtrhnite alebo odrežte malú časť, ktorú vyvaľkajte zhruba do 1cm hrubej menšej „palacinky“.  To, akú veľkú časť  cesta máte odtrhnúť, zistíte hneď pri prvej lokši 🙂 Takto pripravenú pizzu potom nasucho upečte na peci, ak práve nemáte rozpálenú Prikriansku pec, tak poslúži aj kovová platnička na sporáku alebo dobrá panvica.  Pečte z oboch strán do zlatohneda, vôbec však  nevadí ak bude pizza pripečené o trošku viac.

Podávajte ešte teplé, potreté domácim maslom a posypané soľou.

Túto pizzu ala Príkra alebo „lokši na kvasnym moloku“ si môžete prispôsobiť podľa seba, pridať miesto masla napr. džem, alebo bylinky, prípadne nejakú dobrotu primiešať priamo do cesta… no to už ale nebudú originál Prikrianské lokše. Zostaňme teda pri klasike – teplé lokše s maslom a soľou.

A opovážte sa to zapíjať fantou, sprajtom, kolou alebo podobným sladkým nezmyslom. Pekne krásne si do pohára nalejte druhý poli liter kvasnoho moloka.

Dobrú chuť.

 

 

 

Exit mobile version